23. april 2018

ÅBENT HUS i Taastrup

Årets åbent hus arrangement i Taastrup blev afholdt i perfekt vejr og rigtig mange havde fundet vejen ud til Stordyrshospitalet for at opleve, hvad der egentlig foregår på hospitalet og de omkringliggende bygninger.

Solen skinnede og en let vind fik flagene til at vejre og byde gæsterne velkomne denne lørdag, 21. april på Agrovej/Højbakkegård allé.

Der var utrolig mange spændende ting at se, røre og opleve i de 3 timer, hvor der var adgang.

I KUSTOS-hallen kunne man se en dynamisk endoskopi, hvor en hest med forskellige måleudstyr blev undersøgt mens den bevægede sig rundt i forskellige tempi. Dette for at undersøge hjerte og luftveje.

I KUSTOS-hallen demonstrerede lektor Julie Fjeldborg og PhD-studerende Eva Hesselkilde, hvordan dyrlægerne undersøger heste med nedsat præstation ved brug af arbejdsEKG og dynamisk endoskopi – en kikkertundersøgelse, der kan visualiserer funktionen af hestens øvre luftveje.

I en helt ny bygning, som til dagligt rummer sektion for veterinær reproduktion og obstetrik kunne man i dagens anledning se nogle af de misdannelser/misfostre, som naturen også producerer. Disse forskes der i for at blive klogere på årsagen og for at kunne mindske forekomsten af sådanne.

En nyhed ved årets Åbent hus arrangement var udstillingen af misdannelser/misfostre i bygning 8.67 (indviet januar 2018), der huser sektion for Reproduktion og Obstetrik samt kvæg-gruppen i Taastrup. Gæsterne viste stor nysgerrighed og professor Jørgen Steen Agerholm fortalte levende om sin forskning indenfor arvelige lidelser hos kvæg.

Der var også mulighed for at tage en hestevognstur rundt på området og det var der mange som benyttede sig af muligheden for.

Inde på hospitalet var en hest hængt op i benene for at vise hvordan en hest blev bedøvet i den såkaldte "kasteboks", som er foret så den er blød at på alle sider og gulvet fjedrer. Hesten bedøves og hejses så op i benene og kører via en skinne i loftet ind i den bagved liggende operationsstue. Selve operationsstuen ligner meget dem, der benyttes til mennesker.

På hestehospitalet var blandt andet der mulighed for at besøge operationsteamet i operationsstuen, hvor mannequin hesten Blackie 1 var med til at give gæsterne oplevelsen af en rigtig operation. Gæsterne kunne følge patientens vej til operationsstuen: Fra den bedøves i ”kasteboksen”, hejses i kranen, lægges på operationsbordet, gøres klar i forberedelsesrummet og køres ind i operationsstuen.

De søde jerseykøer betragtes indgående og de kigger tilbage. Man kunne også se de vomfistulerede køer, Henriette og Jasmin, som har en åbning i side, hvorfra man kan tage prøver fra vomindholdet.

Hospitalets egne dyr tiltrækker sig altid stor opmærksomhed, i år var fokus især på et par nyfødte tvillinge kalve (født 3 timer inden dørene blev åbnet), men også de vomfistulerede kvier Jasmin og Henriette (og deres vomindhold) og klinikhestene dannede baggrund for information om undervisning og forskning.

Lektor Hanne Gervi Pedersen gav gæsterne indblik i hvordan dyrlægerne yder fødselshjælp hos store husdyr, herunder hvordan en føtotom anvendes, når det bliver nødvendigt at partere et foster, for at forløse det. Gæsterne kunne selv prøve at styre savtråden - dog med rødbeder.

Man kunne også prøve at skære en rødbede over med en sav som hedder en føtotom. Den består af 2 sammensatte rør hvorigennem der går en savtråd som ender i 2 håndtag. Med disse kan man så save, fx rødbeder i stykker.

Ovenstående var blot et udpluk af indtrykkene fra en interessant dag på hospitalet.